Despre Biserica
Cladirea bisericii „Sf. Ilie” construita in anul 1488 se incadreaza in tipul lacasurilor de cult cu planul triconc, cu turla penaos, ridicata pe arcuri piezise moldovenesti si decorata cu firide alungite si ocnite.
In exterior, zidurile sunt sprijinite de cinci contraforti din piatra de talie, cate doua care incadreaza absidelelaterale si un picior de contrafort la absida altarului.
Spatiul interior este compartimentat dupa cerintele cultului ortodox in altar, naos sipronaos. Organizarea spatiilor interioare se citeste si in volumele exterioare, acoperisul punandu-le in evidenta.
Catapeteasma este datata cu anul 1708, pictata de catre Vasilii Ulanov, dupa inscriptia de pe icoana „Sf. Treime”: ,,1708. S-a pictat aceasta Sfanta icoanain prea cunoscutul orasimparatesc Moscova. Pictat de Kiril Ulanov”. Ansamblul catapetesmei transmite mesajul liturgic credinciosilor de la o generatie la alta, aflati in sanul bisericii.
Iconostasul este adaptat arhitecturii interioare: icoana hramului si a Sf. Treimi, precum si icoanele ,,de poale” de sub acestea au fost amplasate pe peretii laterali. Registrele obisnuite care se regasesc in mod traditional in iconostase, se regasesc si aici, respectand canoanele iconografice ale unei catapetesme crestin-ortodoxe.
Turla bisericii este asezata pe naos si are firide alungite completate de ocnite, iar sub acoperisul din tigla, exista un ornament din caramizi, asezat in forma de dinti de fierastrau.Acoperisul este confectionat din tigla rosie bine arsa, ce a fost asezata pe douasprezece segmente.
In curtea bisericii, langa perete, se afla mai multe pietre funerare foarte deteriorate. Numai trei dintre ele au putut fi partial descifrate.
Pe una dintre ele se afla o inscriptie in limba slavona cu urmatorul text: „a facut-o pan Dumitrache prea iubitului sau frate mai mare … inmormantat aici in Manastirea Sf. Prooroc Ilie; vesnica lui pomenire, in anul 7103 (=1595). A fost de fata Carichitsi, servul lui Dumnezeu”. Ultima propozitie este in limba greaca.
Pe a doua piatra se poate citi ca „a facut-o si aimpodobit-o Draga domnului ei Kirste, care a plecat la lacasul de veci si a fost inmormantat in anul 7172 (=1664).”
O a treia piatra care contine o inscriptie in limba romana cu caractere chirilice este foarte degradatasi s-a putut descifra abia anul 7271 (=1763) si luna februarie.
In biserica se afla ca prag la usa imparateasca o piatra mica de marmura cu capatul stirbit avand o inscriptie in limba slavona pe mijloc care arata ca a fost pusa „sotiei Safta, in zilele lui Dabija Voievod, in anul 7171 (=1663), luna …”.